Gouden bergen

Gevoelig onderwerp, toch wil ik het niet onbesproken houden. Om me heen hoor ik er veel over, maar lees er (te) weinig over. Het betreft hier de “gouden bergen” van recruiters.

Als freelancer reageer je regelmatig op mooie opdrachten die door een recruiter worden aangeboden. Social media (Twitter, Facebook) is een prachtig medium om nieuwe klussen te ontdekken, maar ook op LinkedIn is veel aanbod te vinden. Vaak wordt je ook rechtstreeks benaderd. Het laatste is natuurlijk prettig, het geeft een goed gevoel als ze je weten te vinden. Na een reactie van een freelancer volgt dan meestal het verzoek van de recruiter om je curriculum vitae toe te zenden.

Met veel enthousiasme maken we een motivatiebrief met het hoe en waarom ze juist jou moeten hebben. Je mailt deze (van geschreven brieven per post is zo goed als geen sprake meer) samen met je CV en dan gebeurt het. Of juist niet. En hier gaat het mis. Je hoort gewoon niets meer. Nog niet eens een bevestiging van de ontvangst van hetgeen toegezonden. Het zijn persoonlijke gegevens en daarnaast is er tijd en aandacht aan een motivatie besteed. Bevestig in ieder geval even de ontvangst van de mail, dat is het minste!

Enfin, na een week radiostilte klimmen we zelf in de telefoon. We recruiten de recruiter! Als het meezit weten ze met wie ze spreken, maar helaas moeten we ze maar al te vaak herinneren aan het feit, dat we onze persoonlijke gegevens hebben verzonden op die datum aan dat e-mailadres.  Dan gaan ze zoeken en – warempel – hebben ze je gevonden. Ze worden enthousiast; vaak nog nooit zo’n prachtig CV gezien en gaan je zeker meenemen in de procedure (die al lang en breed in gang is gezet en hoogst waarschijnlijk nog nét niet is afgerond). Hoopvol hang je op om vervolgens weer niets van ze te horen….. En daar zit je dan, bovenop je gouden berg! Er wordt veel beloofd en weinig gedaan.

Dames en heren recruiters, realiseren jullie je wel dat wij de intentie hadden om zaken met jullie organisatie te gaan doen? Wij zijn ook klanten; verdienen geld voor jullie! Een fijne bemiddelingsfee en vaak ook nog een percentage van het uurtarief voor een bepaalde periode. Ook freelancers hebben normen en waarden. We werken niet voor én bij iedereen. In tijden van schaarste blijven we (althans ik) kieskeurig. Daar zijn we ondernemers voor! Jullie mogen best blij zijn, dat we zo enthousiast reageren op een functie en dat we met jullie willen samenwerken. Persoonlijk heb ik meerdere keren opdrachten laten schieten, omdat ik slechte ervaringen heb gehad met het betreffende bureau wegens slechte communicatie en/of (te) laat betalen.

Let wel; ik scheer niet iedereen over dezelfde kam! Er zijn bureaus waar ik prima samenwerkingsverbanden mee heb en zij zullen zich zeker niet aangesproken voelen.

Communiceren is informatie halen en brengen! Laten we elkaar met respect blijven behandelen. Juist in deze tijd…. Mochten jullie geen tijd hebben voor effectief en respectvol communiceren, bel mij dan even. Prima secretaresse en communicatief zeer vaardig!

Zie hier de uitleg van recruitment (werving en selectie) op Wikipedia. Kernwoorden: strategisch, onderscheid, talent en directe impact op bedrijfsresultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.